Zece jocuri de vacanță (și nu numai) pentru copii și părinți

De multe ori sunt întrebată ce jocuri joc eu la birou cu ai mei cursanți sau ce jocuri ar putea să cumpere familia, acasă, ca metodă de conexiune. Mi-am propus să scriu acest articol pentru a vă povesti despre 10 dintre activitățile distractive pe care le realiez eu cu cei mici, jocuri care le dezvoltă și atenția și rapiditatea, precum și inteligența emoțională, dacă este să ne referim la gestionarea emoțiilor lor pe parcursul jocului.

Menționez că eu lucrez cu juniori de la 6 ani în sus, va trebui să verificați dacă jocurile se potrivesc vârstei copilului dumneavoastră. Și pentru că lucrez și cu adulți, mă joc și cu ei, pentru destindere, așa încât vă puteți juca alături de cei mici fără rezerve. Deși multe dintre jocuri presupun competiție și joc individual, eu le adaptez uneori și pentru joc în echipe. Puteți fi creativi cu ele.

1.       Eye ‘N Seek

Acest joc conține 6 discuri față-verso și 100 de cartonașe cu imagini, cu nivele diferite de dificultate. Se poate juca de la 2 la 6 jucători, părerea mea e că se poate juca și singur, dacă urmărim doar antrenarea atenției, însă pentru competiție ori joc de echipă, va fi nevoie, desigur, de mai mulți jucători.

Scopul jocului e ca jucătorii să rotească discurile și să găsească rapid imaginile similare cu cele de pe cartonașe. Când sunt mai mulți jucători, câștigă cel care a găsit cele mai multe imagini pe disc și a adunat cartonașele corespunzătoare.

2.       Dixit

Acest joc are nevoie de minim 3 jucători, maxim 6, fiecare jucător, atunci când îi vine rândul de povestitor, alege o carte ilustrată din cele 6 pe care le are în mână și spune un cuvânt despre ea, un indiciu care să nu fie nici prea evident, nici prea abastract, și o pune cu fața în jos, pe masă.

Ceilalți jucători, pornind de la cuvântul povestitorului din acea rundă, aleg și ei o carte reprezentativă pentru acel cuvânt și, astfel, pun toți câte o carte cu fața în jos, pe masă. Cărțile se amestecă, povestitorul le întoarce, iar jucătorii trebuie să ghicească, de fapt, care a fost cartea pusă jos de povestitor dintre toate cărțile puse jos. Se înaintează pe tabla de joc în funcție de punctele obținute și câștigă cel care a adunat cele mai multe puncte.

Eu utilizez cărțile ilustrate din jocul de bază și din extensia Memories, acestea mi se par cele mai frumoase și mai potrivite pentru copii.

3.       Dobble

Acest joc are 55 de cărți cu câte 8 simboluri pe fiecare carte și un singur simbol identic între fiecare două cărți, iar jucătorii trebuie să ghicească ce simbol se regăsește atât pe cartea lor, cât și pe cartea din față.

Se poate juca în mai multe moduri și câștigă jucătorul care a găsit primul cele mai multe simboluri identice și fie a adunat cartonașele, fie a scăpat primul de ele, în funcție de modalitatea de joc aleasă.

4.   Activity Champion (Individual)

Acest joc se joacă individual, față de restul jocurilor Activity și poate avea până la 10 jucători. Găsim în joc 330 de cărți (fiecare cu câte 4 noțiuni pe ele), o clepsidră, pionii și tabla de joc.

Atunci când îi vine rândul, jucătorul trebuie să tragă o carte pe care să o vadă doar el și să aleagă una din cele 4 noțiuni sau pe toate, în funcție de cât timp mai are la dispoziție, pentru a le mima/desena/povesti, așa cum îi este indicat în dreptul noțiunii, astfel încât ceilalți jucători să ghicească noțiunile (cuvintele) de pe cartonașul său.

Fiecare noțiune are un punctaj care se acordă atât povestitorului, cât și jucătorului care a ghicit noțiunea. Câștigă jucătorul care a obținut primul 50 de puncte, însă jocul se continuă până când fiecare jucătorul a jucat un număr egal de runde și apoi se poate realiza un clasament.

5.       Penguin Trap

Acest joc le propune jucătorilor să nu îl lase pe pinguin să cadă în capcana de gheață, adică de pe tabla de joc, atunci când îndepărtează cuburile de gheață (din plastic) pe care se sprijină pinguinul sau aflate în jurul lui.

Se poate juca în minim doi jucători, în cutia de joc sunt două ciocane mici (din plastic) pe care jucătorii le pot folosi pe rând pentru a îndepărta cuburile. Ei învârt la ruleta jocului atunci când le vine rândul, iar ruleta le indică ce fel de cuburi (albe, albastre sau combinate) să scoată și câte. Pierde jucătorul care face pinguinul să cadă în capcană.  

6.       Memory Chess

Acest joc se poate juca între 2 și 6 jucători, are 24 de pioni colorați care trebuie să fie aranjați în tabla de joc și jucătorii să țină minte unde i-au pus, pe culori. Atunci când le vine rândul și dau cu zarul și li se indică o anumită culoare, jucătorii trebuie să își amintească unde se află pionul de acea culoare și să îl scoată din tabla de joc. Dacă nu își amintesc și nu nimeresc, pun pionul la loc pe tabla și își așteaptă din nou rândul. Câștigă jucătorul care și-a amintit sau a ghicit unde se află cei mai mulți pioni colorați.

7.       Brosquito

Acest joc poate fi jucat de maxim 6 jucători, conține 6 pioni, un zar, o tablă de joc și 10 broscuțe săltărețe. Zarul indică unde trebuie să poziționeze jucătorul broscuța atunci când îi vine rândul, astfel încât să o facă să sară în lac (o cutie de joc). Dacă broscuța sare în lac în picioare sau pe spate se obțin puncte, dacă nu sare în lac nu se obțin puncte, iar jucătorul trebuie să își aștepte rândul din nou. Pentru a sări, broscuțele de plastic se apasă cu degetul pe spate. Câștigă cel care a ajuns primul la final pe tabla de joc sau care a reușit să obțină cele mai multe puncte în timpul jucat.

8.       Comoara Piraților

Acest joc poate fi jucat de maxim 4 jucători, conține o tablă de joc, 4 pioni și un zar. Jucătorii trebuie să parcurgă tabla de joc, în funcție de indicațiile zarului, și să obțină puncte, pentru a câștiga comoara. Câștigă jucătorul care a ajuns primul la comoară.

9.       Mikado

Acest joc necesită 2-6 jucători, conține un set de bețișoare colorate diferit (în funcție de numărul de puncte câștigat) și care se aruncă pe masă sub formă de spaghetti gata de pus în oală, astfel încât să cadă încurcate. Apoi jucătorii trebuie să extragă pe rând din bețișoare, fără să le miște pe celelalte. Dacă le mișcă, se opresc și își așteaptă din nou rândul, iar la final câștigă jucătorul care a reușit să adune cele mai multe bețe.

10.   El Capitan

Acest joc necesită și el 2-6 jucători și presupune memorarea imaginilor de pe setul lor de cartonașe în timpul acordat de clepsidră, ca apoi jucătorii să le pună cu fața în jos și să ghicească unde este în setul lor cartonașul indicat în runda respectivă. Când jucătorii ghicesc, în funcție de ordinea în care au ghicit primesc bănuți de jucărie, iar la final câștigă cel care a adunat cei mai mulți bănuți și a ghicit cele mai multe cartonașe.

Spiritul de competiție poate să ne facă bine până la un punct, atunci când jucăm pentru a ne întrece pe noi înșine sau performanța de data trecută. Dacă în timpul jocului apare comparația cu ceilalți jucători la nivel personal, „celălalt este mai bun ca mine” în loc de ”celălalt s-a descurcat tura aceasta mai bine ca mine”, atunci recomand jocul în varianta de echipă. La fel și dacă se stârnesc prea multe conflicte. Despre ce îi puteți spune unui copil atunci când pierde la jocuri, am scris aici. Scopul jocului ar trebui să fie acela de a ne distra și a ne apropia unii de ceilalți.

Previous
Previous

Cursuri de grup, seria de toamnă

Next
Next

Ce îi spui copilului când pierde la jocuri?