De ce să vină copiii la cursuri de dezvoltare personală?

Aud des replica „nu copiii sunt problema, ci părinții”. Există un adevăr în faptul că problemele sau trăirile părinților se oglindesc în cei mici, însă copiii nu sunt doar o oglindă. Chiar dacă în primii ani de viață, până își percep individualitatea, emoțiile lor se confundă cu emoțiile părinților, copiii sunt, totuși, ființe unice, individuale. Au propriile lor trăsături, trăiri, opinii și cresc spre a deveni autonomi.

Tocmai pentru că cei mici îi oglindesc pe părinți, au nevoie să participe la activități de dezvoltare personală și să poată să facă mai bine distincția dintre cine sunt ei și cine sunt cei din jurul lor și ce își doresc ei pentru viața lor, evident, pe cât pot ei pricepe la o anumită vârstă.

Iar copiii pricep, oricum, mult mai multe decât ne putem imagina noi, adulții. Pricep orice conflict mocnit sau ascuns de cuvinte, pricep privirile triste sau furioase ale părinților, pricep dezamăgirea lor atunci când ceva nu merge conform așteptărilor. Și pricep și că rolul lor adesea este cel de liant al familiei. Am avut copii la activitățile de dezvoltare care oglindeau foarte bine prin așezarea păpușilor pe masă unde erau ei poziționați și de ce: în mijlocul tuturor, între părinți, între părinți și bunici și simțeau presiunea enormă ce stătea pe umerii lor.

Când un copil conștientizează că nu el este sursa problemelor celorlalți și nici chiar soluția, așa cum de regulă tinde să creadă, atunci își poate vedea de dezvoltarea lui. Poate învăța să devină autonom, ca stările lui să nu (mai) depindă de ale părinților sau prietenilor într-o manieră nesănătoasă. Poate învăța să empatizeze, dar nu să ocupe roluri de victimă sau salvator. Sau chiar abuzator.

Un copil care participă la activități de dezvoltare personală este un copil care învață să fie deschis la experiențe, să aibă curaj, să își facă noi prieteni, să se lase văzut așa cum este el și să îi vadă pe ceilalți fără prejudecăți. Învață să exploreze viața prin prisma experiențelor, și nu a așteptărilor, a perfecțiunii.

Pe de altă parte, când un copil vine la astfel de activități, de regulă părintele primește feedback. Iar dacă părintele nu este conștient de anumite trăiri ale copilului, acel feedback poate fi un punct de plecare și în dezvoltarea părintelui. Dar dacă părintele refuză sau neagă faptul că are nevoie de dezvoltare sau de terapie? Atunci nu mai aducem nici copilul, pe principiul că dacă în mediul lui nu se schimbă nimic, nici el nu va putea să se schimbe?

Eu am crescut într-un mediu complet diferit față de cum arată viața mea acum și nici nu aveam speranța că va arăta altfel. M-aș fi bucurat să fie cineva care să îmi spună că peste ani și ani viața mea va putea arăta diferit. Că eu voi putea decide pentru mine la momentul potrivit. Că voi putea să aleg un alt model sau să fac o schimbare, că nu sunt forțată să continui să recreez un mediu nepotrivit. Și m-aș fi bucurat să mă învețe și ce să fac până atunci cu trăirile mele, tocmai că în exterior poate nu se va putea modifica nimic până atunci.

Desigur, acestea sunt situații excepții, pentru că majoritatea părinților care îi aduc pe cei mici la mine sunt oameni care se străduiesc să le asigure copiilor un mediu favorabil, sunt oameni receptivi, oameni dornici de cunoaștere și de dezvoltare, atât a copiilor, cât și a lor. Sunt oameni care mă ascultă și care pun în aplicare micile mele recomandări și văd o evoluție în dezvoltarea lor, a copiilor, dar și a relației dintre ei. Și chiar și așa, își dau seama că se poate și mai bine.

Dezvoltarea personală poate ajuta când sunt probleme, dar nu este condiționată de prezența problemelor. Ne dezvoltăm continuu pe măsură ce creștem, dar felul în care o facem depinde și de claritatea pe care o avem asupra experiențelor noastre, de perspectiva prin care privim și, desigur, și de ajutorul unui ghid, fie el părinte, profesor, trainer sau terapeut.

Ca să sumarizez, dezvoltarea personală ajută, printre altele, la:

- conștientizarea și dezvoltarea autonomiei

- modelarea inteligenței emoționale

- creșterea stimei de sine

- îmbunătățirea relațiilor

- îmbogățirea cu experiențe

Iar de dezvoltare personală poate beneficia atât un copil, cât și un adult, pot chiar să beneficieze împreună, dacă lucrează la relația lor.

Prin cursurile mele de dezvoltare personală, fie că lucrez individual sau în grup, am scopul de a-i ajuta pe oamenii mici și mari să își (re)scrie poveștile de viață într-un mod armonios. Să aibă inima deschisă și mintea limpede.

Cursurile mele se axează pe Comunicare și Inteligență Emoțională, Public Speaking și Mindfulness. Am două birouri, unul în Fundație (Iași) și unul în Valea Lupului și pot lucra și online. Pentru detalii și înscrieri pot fi contactată la 0753 783 334.

Previous
Previous

De ce și cum să îi înveți pe copii să fie autentici, înainte de a face ceva

Next
Next

Ce curs este mai potrivit pentru copilul tău?